Közép-Mo lakóépületek energetika

Nemzetgazdasági Minisztérium
VEKOP-5.2.1-17Megjelent a VEKOP-5.2.1-16 kódszámú hitelprogram felhívása, melynek keretein belül budapesti és pest megyei magánemberek, társasházak, illetve lakásszövetkezetek igényelhetnek kamatmentes hitelt lakóépületek energiahatékonyságának javítására, valamint megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységekre. A hitelprogramban elszámolható költségek az energiahatékonyság javításához és a megújuló energiaforrást hasznosító berendezések kialakításához kapcsolódó tevékenységek. A rendelkezésre álló keretösszeg 9,41 milliárd forint, melyből körülbelül 3000 lakóépület korszerűsítése valósulhat meg. A családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház, társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépület esetében támogatható az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek. A társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás esetében pedig csak az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek támogathatóak. Felvehető kölcsön összege: magánszemély: min. 500.000 Ft - max. 10M ft társasház vagy lakásszövetkezet: lakásonként min. 1M Ft - max. 7M Ft Elszámolható költségek energiahatékonyság növelése esetén: hőszigetelés nyílászárók cseréje árnyékoló szerkezetek beépítése fűtési- és használatimelegvíz korszerűsítése hővisszanyerő berendezés korszerűsítése világítási rendszerek energiatakarékossá való átalakítása Társasház vagy lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lehetséges továbbá a közös használatú gépészeti rendszerek korszerűsítése és cseréje, valamint a szellőző- és hűtőberendezések cseréje is. Elszámolható költségek megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységek esetén: napkollektoros rendszer brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer napelemes rendszer hőszivattyús rendszerek Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A kölcsön kamata fix 0%/év, továbbá nem kerül felszámításra a kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és szerződésmódosítás díja sem. A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év, a szerződéskötést követően a projektet 18 hónapon belül be kell fejezni. A Hitelprogram keretében utoljára 2023. december 31-én lehet kölcsönszerződés alapján a Végső Kedvezményezetteknek kifizetést teljesíteni. A hitelkérelmek beadása várhatóan 2017. március végétől lehetséges!

Beadás: A beadás folyamatos.

A pályázat célja:
A program célja a lakossági szektor épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében. A rendelkezésre álló keretösszeg 9,41 milliárd forint, melyből körülbelül 3000 lakóépület korszerűsítése valósulhat meg.

Fõ tevékenységek:
Elszámolható költségek energiahatékonyság növelése esetén: hőszigetelés nyílászárók cseréje árnyékoló szerkezetek beépítése fűtési- és használatimelegvíz korszerűsítése hővisszanyerő berendezés korszerűsítése világítási rendszerek energiatakarékossá való átalakítása. Társasház vagy lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lehetséges továbbá a közös használatú gépészeti rendszerek korszerűsítése és cseréje, valamint a szellőző- és hűtőberendezések cseréje is. Elszámolható költségek megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységek esetén: napkollektoros rendszer brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer napelemes rendszer hőszivattyús rendszerek.

Pályázók köre:
A családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház, társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépület esetében támogatható az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek. A társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás esetében pedig csak az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek támogathatóak.

Területi érvény:
A program Közép-Magyarország régióra vonatkozik.

Támogatás összege:
Felvehető kölcsön összege: magánszemély: min. 500.000 Ft - max. 10M ft társasház vagy lakásszövetkezet: lakásonként min. 500.000 Ft - max. 7M Ft. A kölcsön kamata fix 0%/év, továbbá nem kerül felszámításra a kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és szerződésmódosítás díja sem. A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év, a szerződéskötést követően a projektet 18 hónapon belül be kell fejezni.

Önerõ:
A projekt értékének minimum 10%-a.